Monday 16 March 2009

Short story nr6 (Ákos)

- Nincs békém,

s nem szítok háboruságot, félek s remélek, fázom és megégtem, az égbe szállok, s nyugszom lenn a mélyben, semmi se kell, s ölelném a világot. Öröm nem nyit kaput, nem zár le rácsot, nem tart meg, és nem oldja kötelékem, Ámor nem öl meg, s nem lazítja fékem, de élve sem hagy, s menekvést se látok.

Nézek vakon, és nyelv nélkül beszélek,

s veszni szeretnék,

s szabadulni vágyom,

és gyűlölöm magam, másért meg égek, nevetve könnyezem, bánatból élek, egyformán fáj életem és halálom, ide jutottam, drága Hölgyem,

érted.*

(A színtéren világosság támad, testek halmát látjuk, mint orgia után, és egy szétrombolt szobát. Egyikük az ablaknál áll. Betoppan a Narrátor. Rikítóan sápadt Óriás, fekete szmokingban és csokornyakkendővel. Mélyet sóhajt majd megszólal:...)

- Szörnyeteg félálomban halgatta végig barátja monológját. A mellete fekvő szépség lehúzta róla a takarót, úgyhogy dideregve ült fel és piszkálta ki a csipákat szeméből. Szellem a nyitott ablak előtt öntötte ki lelkét, de nem valószínű, hogy vaegy járókelőt is eltalált volna. A kifáradt testek kupacai nem nyújtottak homogén tájképet. Volt aki teljesen felfedte mellét és ágyékát, nyugalmat sugallva, és mosolyban pihent, míg olyan is volt aki görcsösen összekucorodva igyekezett talán védeni magáét a rémálmok állati hadseregétől. Mindnyájan mintha ragyogtak volna kicsit a korai fényben.

- A kurva életbe Szellem!(Szólal meg a szörnyeteg) Szarrá fagytam teljesen! Csukd be azt a baszott ablakot légyszives...

- A lakást csak a tegnap foglalta el a káoszhadsereg, de persze nagyon kevés az, ami az éjszaka után épen megmaradhatott benne. Az emberi tákolmányok romlandóak és törékenyek, már pusztán elkerülhetetlenségéből kifolyólag olyan, mintha nem is használatuk, hanem sokkal inkább pusztulásuk volna létrejöttüknek a célja. Azért jönnek létre hogy elromoljanak és kicserélődjenek, de még ebben a kiszámíthatatlan állapotban is az egyetlen uralkodó szentség, ha kimondatlanul, illetve elhallgatás által is, a tulajdon szentsége. Igen, tisztelt közönség... Reformátorok hithű és bátor társasága ez.
Az illető eretnek, akinek iratai a lakás birtoklásáról vallanának Eleonórának, hittérítőink koronázatlan királynőjének távoli rokona. Tőle tudjuk azt, hogy a fickó éppen hegyvidéki nyaralójában telel, sízteti aktuális kurváját, vagy szürcsöli a tűzhely mellett félrészegen a pezsgőt, ahogy azt is, hogy a szomszéd alig néhány napja költözött be, szóval nem ismerik egymást. A körülmények aligha lehetnének jobbak.
Amikor istentelenünk hazaér lakását háborúdúlta romhalmazként találja, miután a postaládából a legalább egy, ajtónyitás hiányában tanu által aláírott, nevére szóló csendháborítási bírságot kiemelte.
És örvend majd, mert olcsón megúszta.
Eleonóra félmeztelenül fekszik egy gyönyörű antik kanapé maradványain. Mellbimbóinak csupasz szilárdsága a fennségesség didergető érzését keltik és mozdulatlansága olyan, mint a végtelen tiszta égbolt. Szörnyeteg szétnéz.
Kettejükön kívül csak egy bajtársuk van ébren, aki a sarokban ül hugytócsája közepén, finoman himbálózik és reszket. Mosolyog és könnyezik miközben a plafonon egy vérfoltot bámul.
A szétzúzott bútordarabok között egyetlen kis faragott sarkú éjjeliszekrény maradt valahogy épen. Tetején egy porcelán szobrocska áll, amely pompázó színekben ábrázol egy táncoló párost.
Érintetlen, mit ahogy tán csak az angyalok lehetnek.

- Nem bírok itt ülni.(...halkan a Szellem)

Húzunk a picsába?

...............................................................................................................................................

(Az utca egy mozgó színtér, az épületek mintha löknék ki egymást a színfalak mögé és hőseink egyhelyben trappolnak. Narrátorunk egy felfüggesztett állványon lebeg a hátuk mögött...)

- Szellem olyan méltósággal menetel, mintha az egész várost ő építette, nemzette, és nevelte volna azzá az utolérhetetlenséggé ami, míg a szörnyeteg hátborzongató csatakiáltásokat hallat egy-egy ördögi grimasz mellett ahányszor egy vénaszonny a háttérrel eggyüt elsiklani látszik mellettük. A lakosok csak ellenkező irányba haladnak, mintha maguk sem lennének különbözőek a fák, autók, házak és üvegtornyok rengetegétől amelyek a térben és a történetben oly hűen elhelyezik őket. A fizikusok szerint az égbolt nem létezik az anyag hideg kontinuitásában, nem érezzük valóban éppen ennyire magányosnak magunkat, kedves közönség, ahányszor mélyen beszívjük tüdőnkbe a csípős ammóniszagú életet?

- Vegyszereket akarunk!

Vegyszerek Kellnek!!
(...kiált fel lelkük közös rezdüléseként a Szellem)

- A szörnyeteg piruettet vág, két telefonhívás, találka a megbeszélt helyen, kisütött közben a nap erős reflektorfénye, elsétálhatunk mindannyian a parkba, velünk tartanak? Hát persze hogy velünk.

...............................................................................................................................................

(Csupasz fák sűrű ágazata között a fény különböző színekben játszik. Eleinte lassan, mint a legnagyobb szimfóniák kezdeti percei.)

- Tudjuk-e, kedves közönség, mit is jelent ez a sokathasznált szavunk, hogy 'boldogság'? A nyelv nem tesz egyebet mint erőszakot, filozófusaink minden követ felemelnek, ő egyebet sem akar mint elbújni előlük, ha a boldogság egy személy lenne, higgyék el nekem hölgyeim és uraim, eddig nemcsak a legsötétebb sikátorok relytekébe, hanem egyenesen az őrületbe kergették volna szegényt. Legélénkebben ugye, még a maga fennkölt személytelenségében is általában éppen ott találkozunk vele.
A levegő illata ilyenkor a felhőtlen gyermekkor és az első szerelem tündéri verejtékének tökéletesen kevert parfümjeként írható le.
Mikor is érkezett a szirének a hadserege, amely a park eldugott padjához kiséri hőseinket?

(A játék hirtelenszerű törésekben vezet ahogy a tételezett égbolt elborul, de a fények csak élesebbek lesznek és gyorsabbak.)

- Hogy pontosan mikor vált eggyé kettejük teste? Nos, tisztelt közönség, a válaszom annyi, hogy soha. Mindigis egyek voltak. Sziámi ikrekként születtek, hajdanán, időkben amikre mi már alig emlékezhetünk. Tudom hogy önök hisznek nekem. Íme hát, itt van, most saját szemükkel is láthatják és ámulhatnak, hölgyeim és uraim: Két fej egy testen! A jobb és bal kéz a neki megfelelő fej által irányított, de mellkasuktól lefele mindent közösen éreznek. Szellem simogatni kezdi ágyékukat, arcukkal egymás felé fordulnak és szájon csókolják egymást. Teljesen átadják magukat a kéjnek, péniszük merev, mint a rideg csont, de az élvezet mintha nagyon is élő, pici pókok hadseregeként mászna fel idegpályáik összeszőtt hálóján, Hatalmasat lövell és abban a pillanatban kettészakadnak. Gerincük mentén hasadnak, úgy fetrengenek a kifolyt szerveik között mint partra vetett halak az élet vize mellett. A fájdalom idegtépő, de lassan mindkettejüknek kinő hiányzó oldala és ruháik is egésszé fonódnak betakarva a friss bőr többszörös meztelenségét.
A Szörnyeteg a padon ül, szellem a földön kuporog.
Hosszú percekig némán bámulják egymást, majd a Szellem telítettségének tudatára ébredve letolja a nadrágját és elkezd szarni. A kolbásszerű vastag ürülékzsinór folyamatosan ömlik ánuszából. Amikor elakad kétkézzel megfogja és elkezdi húzni. Mint a sors végtelen fonalát húzza ki magából emésztésének hulladékát, amíg azt nem veszi észre, hogy Szörnyeteg visítva mered a hátsójára. Hátranéz és hasító fájdalommal veszi észre hogy hatalmas vértócsán kuporog. Kihúzta saját beleit testéből.
A Szörnyeteg felpattan, hozzáugrik, egyik kezével benyúl, és kitágítja barátja kifordított nyílását, míg a másikkal elkeseredetten próbálja visszapakolni a vérző béltekercseket. Hangosan bőgnek és öklendeznek. Ahogy végzett odahajol és kétségbeesésében vadul nyaldosni kezdi az elhasadt lyukat.
A Szellem már alig nyögdécsel, majd egyre hangosabban köhögi ki a szavakat:

- Eleonóra...

Meghalt.

Nincs többé.

Megöltem a Kurvát!!

- Hangosan nevet, feltápászkodik, kitépi magát barátja kezei közül és teljes lendülettel nekiveri fejét a pad sarkának.

A Szörnyeteg bámulja a gyorsan vérző halántékot,
A fények játéka egyre gyorsabb és végül elájul.

...............................................................................................................................................

(Színterünk a pince ahol társaságunk kedvenc eggyüttesük koncertjein, a sztroboszkopók alatt mindig egymásratalál. Szörnyeteg hőn szeretett dalára ébred. Mindannyian ittvannak kivéve Eleonórát és a Szellemet. Narrátorunk mintha még magasabb és sápadtabb lenne mint eddig...)

- Hát itt vagyunk kedves barátaim, gondolom várták már hogy megérkezzünk, elnézésüket kérem ha bevezetőnket talán kicsit hosszúra nyújtottam. Nemsokára a szereplőkkel eggyüt mindannyian közösen mulathatunk, de természetesen meg kell előbb várnunk az est királyát és királynőjét. Ó, de végszóra, itt is vannak, nézzék, hát nem gyönyörűek? Micsoda látványt nyújt Szellem szokásos harcidíszében, véráztatta arcán megcsillan az örök éjszaka, és királynőnk... Vakítóan fehér mint ahogy csak valódi arisztokrata lehet!
Nézzék, a táncparkett kiürül számukra, és íme a csók amire mindannyian vártunk... nem is húzom a szót tovább kedveseim, kezdődjön akkor a buli!!

(A Közönségben elsőnek egy csontváz pattan fel, kurjontgat és táncra perdül, de hamarosan példáját követi minden farkasember, zombi és boszorkány. Táncolnak... féktelenül táncolnak, de táncukat mindeki nagyon is jól ismeri. Táncolnak mert ők maguk sem léteznek, esetleg a táncuk. Nem léteznek amúgy betük sem, szavak vagy mondatok. Nemléteznek ének és nemléteznek mások. Nemlétezik béke és nem létezik háború, nem létezik félelem és nem létezik remény, nem létezik öröm, nem létezik bánat, nyelv, szeretet, szabadság, gyűlölet, nem...

Te Létezel Hölgyem!

És pompázó színekben táncolsz.







*Francesco Petrarca: Nincs Békém (Sárközi György fordítása)

No comments:

Post a Comment