Monday 2 February 2009

Short story no. 1 [Ákos]

2010 febr. 2

Pontosan egy éve jelent meg a könyv első kiadása.
Azóta már számtalannal találkozhatunk, több nyelven is előfordul, abban a szerencsés helyzetben, hogy a szerzői jogokkal kevés a baj.

A szerző hivatalosan ismeretlen.

Ha még nem tudná a tisztelt olvasó, hogy mi az amiről itt szó van (és lesz), akkor tájékoztatom, hogy a közelmúlt első számú rejtélye és egyben legsikeresebb irodalmi produkciója az, amit nemsokkal megjelenése után kíváncsiságom a figyelmem központjába helyezett.

Még mielőtt le is tenné a szöveget gyorsan megjegyzem, hogy NEM egy újabb recenzió-, vagy kritikával áll szemben, amilyet a mű vitathatatlan és villámgyorsan bekövetkezett sikeréből kifolyólag százassával ont hetente a szakirodalom és a média.
Olyasmiről szeretnék szót ejteni, amiről sokat beszélnek ugyan, de eddig még nem MONDTAK semmit.
Ez pedig nem más, mint a szóban forgó műnek a tulajdonképpeni keletkezési körülményeit szorosan körbevevő, és áthatolhatatlannak tetsző HOMÁLY, amely talán sikerének kialakulásához is hozzájárult.

Egészen pontosan, lévén hogy belátásom szerint a tények nyers felsorolása sehova sem vezet (hogy miért, az világosan kiderül késöbb), ezeknek az eseményeknek egy bizonyos mértékben KIEGÉSZÍTETT REPRODUKCIÓja az, amivel az olvasó itt szembesülhet.
Szóval az, ami a műnek megtalálását megelőző napon, az ismert tények alapján, AKÁR TÖRTÉNHETETT.

Annak aki most mászott le a falvédőről a "KALLIA" című, hősnőjéről elnevezett, best-seller kisregényről van szó, amely egy a valóság határain egyensúlyozó szerelmi történetbe foglalt allegóriája az ihletnek, a kreativitásnak, mindannak ami (kritikusok szavaival élve) napjainkban is visszaadhatná az embernek az 'ember'-i címet.
A tartalmat tovább nem is részletezem, a történetet hovatovább MINDENKI ismeri.

A történet alapjául szolgáló tények szemtanúk vallomásai, az időközben nyilvánossá tett hivatalos rendőrségi jegyzőkönyv, és bizonyítékkészlet, illetve személyes utánajárásból származnak. (Megjegyezném, hogy maga a kézirat is tulajdonképpeni megtalálása után még viszonylag hosszú ideig nem láthatott olvasót vagy nyomdafestéket, lévén hogy titkosított rendőrségi anyag, pontosabban potenciális bizonyítékként szolgált az egyébként máig is megoldatlan rejtélyben.)



........................................................................................................................................



JUST WHO THE FUCK ARE YOU?!

-tehette fel az elcsépelt filozófiai kérdést 27 éves Ezekhiel John a tükör másik oldalán gyanútlanul visszabámuló, borotvahabos pofájú mása előtt.

Röviden:
Mr. John átlagos középosztályú családban született 1981 nyarán, városa közepes hírnevű egyetemén diplomázott négy éve irodalomelméletből. Jelenleg országa legnagyobb filmprodukciós irodájában dolgozik.
Helyesírási és fogalmazási hibákat javít a beküldött forgatókönyv-javaslatok mindennapos tömegében.

Mr. John munkahelyétől meglehetősen messze lakik a nagyváros egy ócska bérházában, úgyhogy reggel viszonylag korán el kell indulnia a csúcsforgalomban több mint egy órát tartó vezetéshez.

Megborotválkozott, kávéját gyorsan felszürcsölte, felöltözött és kilépett az ajtón.

Mr. John lakása a negyedik emeleten van.

Szaladtában a lépcsőfordulón beleütközött egy nála jelentősen magasabb termetű, ismeretlen férfiba. A férfi ránézett és meglepően erős hangján a következőt mondta:

AZ ORROD TÖRIK BE ELŐSZÖR.


Mr. John az illetőt egy jól-begyakorolt verbális mutatvánnyal melegebb éghajlatokra küldte, majd lerohant a lépcsőn és kilépett az utcára.

Beült az autójába, melyiknek részletét még mindig fizeti, úgyhogy első kulcsra indul, és elhajtott a ház elől.

Ahogy elindult arra gondolt, hogy ez kell legyen a leghülyébb fenyegetés amit életében hallott, mi az, hogy 'először' az orrom törik be, és egyáltalán, ki lehet az az idióta faszfej, nem láttam még soha, meg aztán sosem lehet tudni, hogy ezekkel az őrült állatokkal hogy van, könnyen meglehet hogy az ügynek lesznek még komplikációi, mekkora egy hülyeség az egész, nemtudom miért kellet én is káronkodjak, hogy ha lenne bár egy tanum rá hogy megfenyegettek, akkor ráhivhatnám ebben a pillanatban a rendőrséget...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



A lányt az első kanyarban ütötte el.
Észre sem vette, hogy mennyire gyorsan hajt.


Az ütköző a jobb oldali térdkalács alatt érintkezett.
A test eldőlt és megroggyant
Úgy a térdkalács, mint a lábszárcsont az autó orrának préselődve szenvedett abban a pillanatban nyílt törést.
A felsőtest a motorháztetőre vágódott.
Becsapódáskor négy borda törött, melyek közül egy a tüdő falát hasította fel, és egy a bal pitvaron áthaladva szó szerint felnyársalta a szivet.
Legnagyobb erővel a koponya ütközött a motorháztető felső részének.
Hat centiméter hosszúságú, három széles törés keletkezett, mely területen a csontszilánkok alól nemkis mennyiségű fehér- és szürkeállomány bukkant elő azonnal.

Mr. John az ütközést közvetlenül követő pillanatban reflexből rátaposott a fékre, úgyhogy a test nem repült át a járművön. Felcsúszott a szélvédőig, de nem törte be hanem vissza is gurult másfél méterrel az autó elé.

Mr. John kiszállt, elindult a test felé, majd megállt.
Hátralépett.

Körülnézett, de az utcán senki sem volt rajtuk kívül (amit alig akart elhinni, egy pillanatig arra gondolt, hogy ütközéskor elájult, és álmodik).
A környező bérházak ablakára nem mert felnézni.

Erőtt vett magán, odalépett a testhez amely arccal felfelé feküdt egy lehetetlen pózban az aszfalton.
Először a szemeket látta.
Az arc csurom vér volt, de Mr. John abban a pillanatban megesküdött volna, hogy sohasem látott még ehhez fogható szépségü világoskék szempárt, és tiszta tekintetet.
A legerősebb hányinger érte utól, de visszatartotta a feltörekvő kávé, epe és gyomorsav keveréket.

Visszaült az autóba.

A motorháztetőn a horpadás viszonylag nagy volt, de nem olyan mély ahogy gondolta volna, és vér se volt rajta túl sok az úton levő gyarapodó tócsához képest.
Sohasem látott még annyi vért egyszerre.

Elővette a mobiltelefonját, majd visszatette a kabátja zsebébe.

Elindította az autót és teljes gázzal csikorgott el...


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Mr. John a munkahelyére ötperces késéssel érkezett.

Végigülte munkaidejét a kétszer kétméteres Rigipszkockájában.

Nyolc órán keresztül bámulta a képernyőt, de munkát nem végzett egyáltalán.

Senki sem vette észre.


Hazamenni nem mert, úgyhogy elsietett a nemmesze lévő kávéházba, ahova egyébként gyakran ellátogat, de nem beszél soha senkivel, leült a pulthoz és elkezdett inni.

A LEGSZEBB LÁNY VOLT AKIT ÉLETEMBEN LÁTTAM.
-vallotta be kérdezetlenül a mit sem értő pultoslánynak miután már néhány órája könyörtelenül dolgozott idegrendszeri funkcióinak fokozatos tompításán.

Tudod, nagyon sokáig egészen másképp képzeltem az életem. Másképp láttam a jelent, másképp a múltat, és teljesen másképp a jövőt.
Bolondosnak hangzik, de ha kimondatlanul is, úgy éreztem hogy célja van az ittlétemenek, valamilyenfajta küldetésem,... aminek a mibenlétéről én mit sem tudok, de ez rendben is van, nem kell konkrétan ismernem azt.
Na ne érts félre, szó sincs itt valamilyen valásosságról, ahhoz túl könyörtelen voltam magammal szemben.
Egyszerűen csak abban hittem, hogy nemhiába van az, hogy a saját fejemből kimászni nem tudok, és hogy a sorsistennő lehet ugyan vak is akár, de hiábavalóságokat akkor sem rendel.

... de az eltelt idő hihetetlenül soknak tűnik, és esztelenek azok akik azt hiszik, hogy az ember csak bölcsebb és bölcsebb lesz általa.

Mr. John kifizette a számláját és távozott.

Odakint már sötétség volt.

Azt még tudta, hogy hazamenni nem akar, eszébe jutott, hogy az autóját az irodaépület parkolójában hagyta, úgyhogy taxit rendelt és elvitette magát a legközelebbi szállodába.

Tartozkodási idejét meghatározatlannak nyilvánította, de az éjszakát kifizette előre.

A felvonóban összeesett, a liftesfiú kifogta, MINDEN RENDBEN, minden rendben, válaszolta, kitántorgott a folyósóra, kis tévelygés után rátalált a negyvennégyes szobára, kinyitotta az ajtót, belépett, becsukta az ajtót, rádőlt az ágyra...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



TE OSTOBA!TE OSTOBA!

TE OSTOBA!

TE OSTOBA!



TE MÉG MINDIG NEM TUDOD HOGY MIRŐL VAN SZÓ UGYE?!


Mr. John riadtan nyitotta tágra a szemét.
A következő pillanatban arra gondolhatott, hogy bárcsak ne tehette volna.
Felugrott volna az ágyról de megcsúszott a lepedőn és arccal csapódott az éjjeliszekrény sarkának.

Betörte az orrát.

A vér csak úgy ömlött az ingére.

Felült, a falnak támasztotta hátát és megmerevedett mint egy szobor.


MÉG MINDIG NEM FOGTAD FEL HOGY MI IS TÖRTÉNIK.

A világoskék szempár élesebben hasított tudatába mint a fájdalom.

A test meztelen volt és tökéletes. Érintetlen.


VALAHOL PEDIG MINDIGIS TUDTAD HOGY MIRŐL SZÓL AZ EGÉSZ.SZERELEM, EZEKHIEL.

NÉZZ CSAK RÁM, HÁT NEM ISMERSZ?!


Mr. Johnnak hirtelen kegyetlen fájdalom hasított mindkét térdébe.

Lábaira nézett és alsó lábszárai szemei előtt kezdtek hangos roppanások között előregörbülni térdből. Hátul felhasadt a bőre, a vér kifröcskölt, a csontjai előbújtak.

Ezekhiel visított, ahogy még soha életében.
Könnyei lefojtak az arcán és összevegyültek az orrából ömlő vérrel.

EGYEK VAGYUNK EZEKHIEL.

NYISD KI A SZEMED ÉS NÉZZ RÁM.

Érezte hogy elájul, de mielőtt szeme világa elhagyhatta volna, újabb hangos reccsenés rázta vissza a vérvörös eszméletbe.

Mindkét karja könyökből teljesen hátratört.
Az ágy matracának anyaga már nem tudta befogadni a rohamosan gyűlő vértömeget, ami elkezdett lecsorogni a csillogó padlóra.
Szemei tágra nyíltak és úgy érezte kiesnek a gödrükből.

MINDIGIS ISMERTÉL EZEKHIEL. AMIÓTA ISMERED MAGAD.

MOSTMÁR TUDOD, UGYE?

AZT HITTED HOGY MA TALÁLKOZTUNK ELŐSZÖR, MERT MEGFELEDKEZTÉL AZ ÍGÉRETRŐL AMIT SZÜLETÉSED ELŐTT TETTÉL NEKEM, DE MOSTMÁR EMLÉKSZEL RÁM UGYE?

Ezekhielnek kettérepedt a melkasa és az összes bordája kifordult.

ÉN VAGYOK A TISZTA ÉGBOLT KIRÁLYNŐJE.

ÉN VAGYOK AZ ÖSSZES CSILLAG.

Ezekhielnek a szíve hatalmas erővel robbant fel, vérbe és belsőségekbe temette a szobának minden bútorát és falát.

ÉN VAGYOK AZ EGYETLEN IGAZ ÉRTELEM EZEKHIEL,

MELLEMEN NŐTTÉL FEL ÉS KETTEN VAGYUNK A VALÓSÁG.

Ezekhielnek a koponyája szétvetette magát és belsejéből feltárult egy prizma.

A meztelen test fényt bocsátott ki, és a prizmából a fény szétfolyt mindenre ami valaha létezett.

A fény elmosta a szállodát, a kocsmát, a taxit sofőrjével eggyüt.
Elmosta az irodát, az autót, a bérházat, az egyetemet.

A fény elmosott mindent, és Ezekhiel egyedül ült a fényben.

És akkor jött hozzá az óriás.

Megismerte a lépcsőházból, bár most még annál is sokkalta nagyobb volt előtte.


SAJNÁLOM, HOGY NEM FIGYELMEZTETHETTELEK A ROPPANT FÁJDALOMRÓL EZEKHIEL.
GONDOLOM MOSTMÁR ÉRTED, HOGY EZT AZ UTAT EGYEDÜL KELLETT BEJÁRNOD, MINDEN SEGÍTSÉG NÉLKÜL.

Azt hiszem értem óriás.

Azt hiszem mostmár értem.


Egy kérdésem viszont lenne.

NYILVÁN AZT AKAROD TUDNI, HOGY HOL VAN A LÁNY.

Igen.

A LÁNNYAL NEMSOKÁRA TALÁLKOZTOK.

SAJNÁLOM, DE VALÓSZÍNÜLEG NEM FOGJÁTOK EGYBŐL FELISMERNI EGYMÁST.

De...

KÉSZÜLJ FEL EZEKHIEL...





NEMSOKÁRA ELFELEJTESZ MINDENT AMIT VALAHA ISMERTÉL!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Mr. John valószínüleg senkinek se hiányzott túlzottan, tulajdonképpen nem is őt keresték, hanem a szállodatulajdonos hívta ki a rendőrséget, mert iszonyú visításokat hallott valamivel éjfél előtt a negyvennégyes szobából.
Beletelt kis időbe, míg a rendőrség megérkezett, kopogásukra nem válaszolt senki, az ajtót betörték, de a szobát üresen és érintetlenül találták.

Egyetlen oda nem illő tárgyat találtak, egy kéziratköteget, melynek borítólapjára nagy betűkkel fel volt írva: "KALLIA".



...............................................................................................................................................






(Hogy mi is a Szimmetria Halála?
A Szimmetria Halála elképesztő mértékü erőszak.
A Szimmetria Halála újra és újra megismétlődő végkifejlete egy élő-halott múzsa és egy jelentéktelen alkotó szükségszerű kapcsolatának.
A Szimmetria Halála nem más, mint az alkotás.)

No comments:

Post a Comment